Seguretat humana per la salut pública, la pau i desenvolupament sostenible

Dimecres, 27 de maig de 2020

Una crida global per commemorar les dones
Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament (24 de maig) i el 75è aniversari de les Nacions Unides


Amb motiu del Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament (24 de maig de 2020), expressem la nostra profunda preocupació per l’impacte humanitari i econòmic de la pandèmia COVID-19, l’agreujant impacte de la violència conflictiva i armada i les amenaces existencials per a la humanitat. i el medi ambient a partir del canvi climàtic i de les armes nuclears.

Com a legisladores, líders religiosos i representants de la societat civil d’arreu del món, fem una crida als governs i als responsables polítics perquè transcendeixin les fronteres nacionals, diferents persuasions polítiques i diverses creences religioses per tal d’avançar l’interès comú de la humanitat per la pau, la salut pública, el desenvolupament sostenible i el desarmament responsabilitat ecològica.


Afirmem el paper vital de la dona en la pau, el desenvolupament de polítiques i la governança. La pandèmia COVID-19 demostra la importància de les dones com a caps d’estat, parlamentaris, responsables polítics, metges, científics, assistents sanitaris i cuidadors per a nens i persones d’edat avançada. La Resolució 1325 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides posa de manifest el valor que les dones també poden contribuir com a participants actives dels processos de pau i desarmament.


La pandèmia de Coronavirus ha demostrat indiscutiblement que els problemes clau de la seguretat humana no poden ser resolts per mitjans militars ni de forma independent per part de les nacions, sinó que requereixen cooperació global i resolució de conflictes no violents. Destaquem la importància de les Nacions Unides i les seves agències, com l'Organització Mundial de la Salut i el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, per construir aquesta cooperació, gestionar els problemes globals i avançar en la seguretat humana.

 

El pressupost militar global de 1.900 milions de dòlars (només 100.000 milions de dòlars en armes nuclears) hauria de reduir-se substancialment per tal de finançar millor l’ONU (pressupost actual de 6.000 milions de dòlars) i donar suport a la protecció climàtica, la salut pública, les economies resistents i els objectius de desenvolupament sostenible. L’ONU i l’OMS haurien de plantejar establir un procés millorat per a la transparència i l’intercanvi d’informació i per facilitar la cooperació internacional i la gestió nacional de futures pandèmies. Aquest procés s’ha de desenvolupar en consulta amb els governs, els experts i la societat civil.

 

Acollim amb garantia el nostre futur comú, l'Agenda per al Desarmament llançada pel secretari general de les Nacions Unides (UNSG), Antonio Guterres, el Dia Internacional de la Dona per la Pau i el Desarmament el 2018, que destaca la importància del desarmament per assolir un desenvolupament sostenible i la participació de tots circumscripcions en acció de desarmament, especialment dones i joves.


I fem una crida a les parts en guerra a tot el món perquè acceptin l’apel·lació de l’ONUG de març del 2020 per a un cessament global per ajudar a combatre la pandèmia de Coronavirus. Aquest cessament hauria de continuar encara que sortim de la pandèmia actual i hauria d’anar acompanyat de retallades importants en la producció i el comerç d’armes convencionals i armes petites, amb l’objectiu d’aconseguir una pau mundial sostenible i reduir la violència.


Tant si som de Rússia com dels Estats Units, de l’Índia o del Pakistan, de Corea del Nord o de Corea del Sud, d’Iran o d’Israel, de l’Est o de l’Oest, del nord o del sud, compartim un planeta i un futur comú. És fonamental que utilitzem la diplomàcia, la resolució de conflictes, la cooperació, la seguretat i la llei comunes per abordar els problemes de seguretat, en lloc de l’amenaça o l’ús de la força armada o sancions punitives.


Les Nacions Unides es van establir amb una sèrie de mecanismes mitjançant els quals les nacions poden resoldre conflictes, negociar el desarmament i abordar els problemes humanitaris i aconseguir la seguretat mitjançant la diplomàcia no la guerra. Instem a tots els governs a fer un millor ús d’aquests mecanismes, inclòs a acceptar la jurisdicció obligatòria de la Cort Internacional de Justícia per als conflictes internacionals (74 països ja ho han fet) i a substituir la dissuasió nuclear i les curses d’armament provocatives per la confiança de la seguretat comuna. 

 

La primera resolució de les Nacions Unides demanava l’eliminació de les “armes nuclears i totes les altres armes adaptables a la destrucció massiva”. Tot i això, 75 anys després, més de 14.000 armes nuclears queden en els arsenals del món, amenaçant les generacions actuals i futures i costarien 100.000 milions de dòlars anuals per modernitzar-se i mantenir-les. Cal abolir aquestes armes i transferir els fons per al seu desenvolupament i desplegament per satisfer les necessitats d’una veritable seguretat humana.


Actuem com a líders de les nostres comunitats locals i països per atendre aquestes necessitats de seguretat humana. Però, com a dones, també reconeixem la nostra humanitat compartida a nivell mundial i la necessitat de col·laborar per construir un món tranquil, segur, sostenible, més respectuós i just.


El món es va unir més per combatre la pandèmia de Coronavirus. Construïm aquesta unitat i siguem portadors d’un món millor que abraci la seguretat humana per al nostre futur comú.

La nostra regidora d'Igualtat, Marta Boixeda, ha estat partícep d'aquest manifest. Podeu consultar-lo al PDF adjunt a la noticia.

Darrera actualització: 27.05.2020 | 14:19