Pobles agermanats

Poble agermanat


El 18 de setembre de 2016 va tenir lloc a Sant Hipòlit de la Salanca (municipi del Rosselló, Catalunya Nord) la signatura de l'agermanament dels dos municipis. Els dos alcaldes van signar l'acord, l'alcaldesa de Sant Hipòlit del nord, Madeleine Garcia-Vidal i Xavier Vilamala de Sant Hipòlit de Voltregà.

L'agermanament permet, entre d’altres, potenciar les fortaleses i aprofundir en les oportunitats de millora dels municipis. Facilita, a més de l’intercanvi cultural i social, l’intercanvi econòmic entre sectors i, sobretot, l’adquisició de noves perspectives a l’hora d’encarar els reptes, gràcies a l’intercanvi de coneixements i bones pràctiques. Finalment, i a diferència de les xarxes i plataformes multilaterals, l’agermanament, entès com a una relació de proximitat i
confiança, ofereix una comunicació bilateral i directa.

Tots aquests aspectes tenen un tret en comú: obren el municipi cap a l’exterior. Per aquesta raó, podem dir que l’agermanament esdevé, en molts casos, l’inici de l’establiment de relacions amb d’altres actors a nivell europeu i internacional, així com l’adaptació als nous contextos i reptes globals, permetent, d’aquesta manera, conèixer les oportunitats i els beneficis resultants de la col·laboració amb altres ens municipals.
 

Sant Hipòlit de la Salanca (Saint-Hippolyte)


El territori de Saint-Hippolyte s'estén entre mar i muntanyes, a la vora de l'Etang de Salses-Leucate. Va ser inundat amb freqüència fins al segle XX. Tanmateix, al llarg dels segles, els hipòlits han aconseguit domar els elements per beneficiar-se'n. Els principals recursos, des dels inicis, van ser les salines, la cria d'ovelles al prat salat, i la pesca a l'estany. S'han desenvolupat altres conreus, com a la majoria de pobles del Rosselló: vinya, conreus de cereals, fusta i arbres fruiters (sobretot oliveres).

La seva curta  distància amb la ciutat de Perpinyà,  aporta una nova expansió per al municipi, que veu augmentar la seva població de manera exponencial (1038 habitants l'any 1982, 1623 el 1990, 1870 el 1999 i uns 2500 habitants el 2011).