Medi Ambient i Salut Pública

Al mosquit tigre ni aigua!

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La seva presència és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika de les quals a Catalunya se n'han detectat casos importat; totes les persones afectades, però, tenen tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picades per mosquits durant la seva estada.

La prevenció és el millor mètode per al control d’aquest mosquit. El més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. L’aplicació d’insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar-ne la plaga.

Per això cal evitar les acumulacions d’aigua a casa:

 • Buidar dos cop per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc.
 • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
 • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
 • Evitar els forats i les depressions del terra on es puguin acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.
 • Eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit

 

Com evitar les picades:

Podem evitar l’entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n’impedeixen el pas per finestres, portes i altres obertures.

Per evitar les picades és recomanable que porteu roba de màniga llarga i pentalons llargs (millor si són de color clar), així com mitjons.

Com curar les picades:

Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada.

El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties consulteu el vostre metge.

Si opteu per utilitzar un repel·lent cal:

 • Fer-lo servir només a l’exterior i durant el temps necessari, i complir estrictament les instruccions d’ús, especialment el nombre d’aplicacions diàries permeses.
 • No l’apliqueu a nens menors de 2 anys. En nens més grans eviteu fer-ho sempre que es pugui i ma no el poseu a les mans dels infants, ja que se les poden ficar a la boca o fregar-se els ulls.
 • No és aconsellable aplicar-lo a la roba.
 • Quan ja no sigui necessari el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó.
 • Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge.

Els coloms en l'àmbit urbà

El control de les poblacions d’aus urbanes, especialment els coloms, és una de les principals problemàtiques per a veïns i veïnes del poble atès que comporten alguns inconvenients i problemes.

 • Poden actuar com a transmissors de diferents malalties.
 • Ocasionen danys d’importància considerable en les estructures dels edificis i espais d’ús públic: el seus excrements tenen un elevat efecte corrosiu, ocupen i obstrueixen forats de ventilació d’edificis, embruten balconades i finestres, embruten els terres, poden ser motiu de caigudes en dies de pluja...
 • Poden provocar al·lèrgies a les persones propenses a tenir-ne, per la contaminació que provoca la seva presència.

A fi d’evitar els problemes esmentats, l'Ajuntament informa als veïns/es i propietaris/es d'immobles, sobre les mesures que cal adoptar i, si escau, prendre les solucions oportunes perquè s'acompleixin les directrius marcades des de l'Ajuntament.

Com podem col·laborar i ajudar?

 • Hem d’evitar donar menjar als coloms en espais d’ús públic. El fet de no donar-los-en ajuda a controlar-ne l’excés de població.
 • Hem de mantenir les nostres cases en bon estat. Evitar que hi hagi espais on puguin fer-hi el niu.
 • Hem d’informar l’Ajuntament quan detectem un lloc on els coloms ocasionin molèsties. Per exemple, en cases deshabitades

L’Ajuntament pot informar-vos i de com actuar i quines accions directes podeu dur a terme.

Notícies

 • 26 de novembre de 2021 Certificat COVID digital de la UE als locals que ho requereixin Certificat covid

  És una eina que permet verificar els certificats COVID emesos pels estats membres de la UE i els certificats emesos pel Regne Unit.

  Com funciona?

  S’haurà de presentar el codi QR del certificat COVID digital de la UE i els responsables d’accés al local el llegiran amb la càmera de la webapp verificacovid.gencat.cat i comprovaran la seva validesa.

  La persona que vulgui entrar a un local haurà de portar el seu certificat digital, que pot descarregar o imprimir a La Meva Salut.  

  El local només tindrà accés a la validesa, o no validesa, del certificat no disposant de cap altra informació sobre la persona.

 • 4 de novembre de 2021 S'han acabat els sorolls de l'antena telefònica! Antena telefònica

  A força d'insistir i arribar a un acord amb l'empresa American Towers, finalment hem aconseguit que el generador deixi de molestar als veïns i veïnes que, durant masses anys, han patit aquest greu problema de contaminació acústica.

  Ara la font d'energia és elèctrica i desitgem que d'aquesta manera millori el vostre descans.

 • 19 d'octubre de 2021 Renovem per quatre anys el servei de recollida selectiva dels residus tèxtils Recolida selectiva tèxtil

  Sant Hipòlit de Voltregà i Humana renoven per quatre anys el servei de recollida selectiva del residu tèxtil.

  Els veïns disposen de tres punts de recollida on dipositar-hi la roba, el tèxtil de la llar, els complements i el calçat que ja no utilitzen. La gestió sostenible del tèxtil recuperat afavoreix la protecció del medi ambient, i permet destinar els recursos a projectes socials.

Activitats

Darrera actualització: 31.05.2018 | 14:50