El LECXIT a l'Escola El Despujol

Dimarts, 1 d'octubre de 2019 a les 00:00

Vine a fer de voluntàri/a i ajuda a aprendre a llegir als nens i nenes!

Llegir és molt divertit i estimulant!

El LECXIT és un programa  promogut per la Fundació Bofill i l’obra social de La Caixa, que té com a objectiu l’impuls de la lectura. Va destinat a alumnes a partir de 3r de Primària que ja tenen assolida la mecànica lectora, perquè no pretén millorar la fluïdesa  sinó la comprensió i aconseguir així tenir bons lectors atrapats pels llibres. Igual que l’Estudi Assistit, funciona amb voluntariat. El/la voluntari/a funciona com a acompanyant del noi o noia en la lectura: es tracta de “llegir junts”. Compartiran experiències diferents a les que podria aportar el/la mestre/a i aquesta relació permetrà que la lectura i la comprensió del text provoquin “les ganes de llegir”, és a dir, “l’èxit”.

S’ofereix un dia a la setmana fora de l’horari lectiu i consta d’una sessió d’1 hora i quart de durada.

Pot ser voluntari/a qualsevol persona que llegeixi correctament en català i que tingui ganes de compartir la lectura. Els /les voluntaris/es reben una petita formació abans d’entrar en el programa, que es vehicula a través de l’Ajuntament i forma part del Pla d’Entorn.

Com que el LECXIT és una activitat oberta, a l’escola, al llarg dels anys, li hem anat donant un format que ens identifica. El concretem en els següents punts:

 • S’ha elaborat un protocol i una carta de compromís que el voluntariat ha de signar.
 • Assistim a totes les trobades LECXIT que es fan, ja sigui a Barcelona o bé a la comarca.
 • Fem 3 reunions de seguiment i valoració del servei amb el voluntariat i la coordinadora LIC.
 • Comencem les sessions de LECXIT recuperant recursos de la tradició oral: embarbussaments, dites, refranys, poemes, endevinalles, acudits, ...
 • De tant en tant, es presenten novetats literàries que criden l’atenció pel seu contingut o bé pel seu format.
 • Compartim llibres i experiències gratificants vinculades a la lectura.
 • Incorporem l’agenda de lectura com a eina que ens permet anar reflexionant sobre la lectura des de diferents punts de vista.
 • Disposem d’un petit guió per avaluar la lectura quan cada parella acaba de llegir un llibre.
 • Acomiadem sempre l’activitat al finalitzar el curs escolar, amb una petita festa sorpresa en què es posen en joc diferents estratègies de lectura. L’Ajuntament regala llibres a tothom: alumnes i voluntaris. Els voluntaris s’emporten un petit record fet per l’alumnat.
 • Promocionem el LECXIT entre l’alumnat amb l’explicació de com el viuen els que hi participen.
 • Intentem aconseguir més voluntariat fent difusió del programa:

- amb cartells fets per una mare de l’AMPA

- explicant l’activitat de LECXIT a les famílies en les reunions de principi de curs i a altres col·lectius: alumnes de l’Institut, Associació de voluntariat del Voltreganès, Associació de dones de Les Branques, Universitat de Vic,...

La nostra tipologia de voluntariat és molt diversa: ex-alumnes, gent gran, alumnes de l’institut, pares, veïns, estudiants universitaris,...

Darrera actualització: 01.10.2019 | 09:22