Xerrada sobre les campanes del Voltreganès

Dilluns, 18 de març de 2024

El dissabte a la tarda, es va dur a terme una xerrada molt interessant i sorprenent sobre les Campanes del Voltreganès, a càrrec de Xavier Pallàs Mariani, director de l'Escola de Campaners de la Vall d'en Bas i organitzada pels alumnes campaners del Voltreganès.

Amb aquesta xerrada es van conèixer les campanes conservades dels campanars dels pobles del Voltreganès (Sant Hipòlit, la Gleva, Vinyoles, Orís i Santa Cecília), algunes d'elles amb un alt valor patrimonial i històric.
També es va fer una petita reflexió sobre què signifiquen les campanes del municipi, posar en valor la figura dels campaners, quins tocs feien, quins encara es conserven o quins han desaparegut i quina missió tenen els campanars del segle XXI.

Hi van assistir unes 15 persones del Voltreganès molt actives i participatives que fins i tot van aportar noves dades i informacions de molt d'interès per a poder-les documentar i passar-les de generació en generació.

Al Voltreganès comptem amb 2 alumnes inscrits a l'Escola de Campaners de la Vall d'en Bas, en Xavier Jutclà i en Xavier Barceló, un projecte pioner que disposa d'un curs reglat amb una part teòrica i una de pràctica. L'objectiu de l'escola de campaners és vetllar perquè aquesta riquesa tradicional no es perdi. Una nova oportunitat per difondre aquest bé cultural i despertar l'interès general de la població sobre les campanes, el seu valor històric, tradicional i musical, ja que molts campanars d'avui dia estan automatitzats i han perdut el seu llenguatge propi.

I destacar el Toc Manual de Campanes que va ser reconegut el 2022 com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Darrera actualització: 18.03.2024 | 12:16