La regidoria d'Igualtat, en memòria de Neus Català Pallejà

Dijous, 15 d'abril de 2021 a les 00:00

El 13 d'abril del 2019 moria Neus Català Pallejà, activista antifeixista i penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück (Alemanya).

Des de la regidoria d'Igualtat, en motiu del segon aniversari de la seva mort, hem volgut recordar la seva vida i trajectòria, en la lluita antifeixista i la defensa dels drets de les dones.

Va començar a estudiar infermeria i no ho va poder acabar per causa de la Guerra Civil Espanyola. Fou afiliada al PSUC. Durant la seva estada a França, va col·laborar en activitats de la Resistència francesa, donant ajuda a refugiats polítics. el 1943 és delatada i empresonada a Limonges (França) i un any després fou reportada al camp de concentració de Ravensbrüc, allà va formar part de l'anomenat  "comando de les gandules" un grup de dones que boicotejaven la fabricació d'armes. Finalment l'any 1945 fou alliberada i marxà a viure a París, continuant la seva lluita contra el feixisme. Neus Català, ha estat guardonada i reconeguda en diverses ocasions, per la seva tasca en la preservació de la memòria històrica, la lluita antifeixista i la defensa dels drets de les dones.

Darrera actualització: 15.04.2021 | 13:03