ARTOT 2018 | Un juliol amb art

Dilluns, 25 de juny de 2018

Artot 2018

Un any més l’ARTOT vol esdevenir un referent artístic i cultural per la població de Sant Hipòlit de Voltregà i la comarca d’Osona, durant el mes de Juliol de 2018. La seva missió rau en oferir i potenciar les arts escèniques al territori. La seva visió pretén arribar a ser un espai cultural actiu a Osona, amb ànim d’esdevenir un referent en l’àmbit de les arts escèniques creant i executant en diversos nous “espais escènics” durant el mes de Juliol de 2018.

Des de els seus inicis, la modalitat de Festival en un poble petit, poblacionalment parlant, (al voltant dels 3500 habitants) ha apostat per dues clares vessants, una la de la proximitat i el concepte públic com a un sol, el del territori i l’altre com una opció excepcional, creador d’oportunitats, per gaudir i créixer culturalment amb les propostes que s’hi poden veure, un espai sensorial i d’emocions.

La novetat per aquest 2018, és la descoberta de nous espais per a la creació artística, amb noms tant destacables com Halldór Már a la Creu de Sant Marc el dia 11 de Juliol a les 21.30 h o Marcel Lázara i Júlia Arrey a la font de la Sala, el dia 16 de juliol, a les 21.30 h, o Manu Guix el dia 19 a les 21.30h, al Parc del Torrent de Mitjavila.

L’altre destacat d’aquesta edició rau en una proposta d’un circuit de dansa, FEM DANSA, com a gran oportunitat de veure propostes d’aquesta disciplina en el marc de les arts escèniques.

Imaginem-nos que ens transportem i ens submergim en una estètica rural plena d’acció, un reflex de les coses comunes, de lo quotidià i de lo autèntic i ens preguntem sobre la relació existent entre “home-camp” i “ballarí-cos”. Què ens uneix i què ens separa? O bé entrem en un món postapocalíptic on, a través de la dansa experimental, on es forma un grup de supervivents i comença un viatge cap a la seguretat....és el que ens oferiran les companyies professionals de dansa Col·lectiu Lamajara i Iron Skulls amb les seves propostes.

El festival contempla també el petit ARTOT que neix el 2016 també va ser una bona aposta ja que enriqueix el públic familiar i els fa una proposta que permet una experiència vivencial amb els fills. No només és un espectacle sinó que la proposta és activa i participativa buscant opcions que encaixin amb aquesta idea. Destacar el Teatre sobre rodes dels dies 4 i 5 de juliol,un teatre ambulant en forma de l’antic circ.

El 2018, entrem a la seva 12 edició, i volem refermar la idea que ARTOT ha anat creixent poc a poc, amb esforços i molta il•lusió i ens ha portat fins aquí. I aquest 2018, ens toca refermar-nos en aquesta idea i seguir apostant per aquest espai artístic on la població té aquesta oportunitat de ser un espectador a la plaça, barri, del seu poble i gaudir de les vesprades en un context escènic molt atractiu.

Unes propostes que conflueixen a les arts escèniques, des de tots els seus àmbits, de manera que tant podem veure una acció poètica, com una performance, com un concert de jazz o un trio de circ. I ja com hem dit en edicions anteriors, no només és això sinó que ARTOT és també moltes altres coses: És l'aposta de les polítiques culturals de l'ens local.

És la cultura és una opció educativa de gustos, parers, criteris i sensibilitats artístiques.

És l’espectador, crític, tafaner, romàntic, curiós, que ve a veure què passa, l’aficionat, el crític, l’infantil, el saberut.

És cultura de proximitat.

És sinèrgia entre cultura emergent i cultura més tradicional.

És un espai de qualitat artística que dona suport a la professionalitat.

És espai públic, que ha donat joc i ha creat les seves millors versions integrats en l’espectacle i la participació.

Amb aquestes percepcions ens quedem i refermem que ARTOT, és una projecte artístic cultural consolidat al municipi, que es desenvolupa des de ja fa 12 anys aquest 2018, és a dir que ja hem superat un dècada i per tant ens consolida i dona un grau de maduresa important.

Les activitats es porten a terme durant el mes de juliol als diferents espais públics dels barris del poble, places, parcs i equipaments municipals.

L’ARTISTOT, un projecte artístic amb infants i joves de descoberta de les arts escèniques i vinculat directament al Festival.

l'Artistot és una acció a territori que promou les arts escèniques i la proximitat artista/població.

Això crea una impacte molt important que dona a conèixer les arts i els artistes des de una altra mirada i profunditzant el els seus processos de creació alhora que fent petits encontres i tallers de cada una de les disciplines-

Al llarg del festival es vincula directament un grup de joves amb les activitats i el desenvolupament del festival, preparant ells els decorats, pintant el terra de l’amfiteatre o preparant el cotxe símbol del Festival i que decora l’escenari de l’amfiteatre del Pilar.

Ara fa dos anys, en una primera edició de l'Artistot els joves van fer de periodistes i van crear una audiovisual amb entrevistes de tots els artistes alhora que van fer petits tallers disciplinars de cada matèria. Els artistots són joves que participen molt activament del festival i que això té una impacte no només als joves sinó a totes les seves famílies i entorn social. Són elements motivadors, engrescadors de les activitats de cara als veïns del poble.

El segon any, van fer una programació de ràdio local amb l'agenda i entrevistes als artistes, amb el suport d'un periodista molt reconegut com és Andreu Presas, de Ràdio Flaixbac.

Com a tercera edició, l’ARTISTOT, proposa una nova oportunitat pels infants i joves de créixer culturalment i de forma activa. Un espai totalment creatiu, amb una vessant artística que portarà els ARTISTOTS a viure experiències acompanyats d’artistes professionals com ara Haldór Már, Manu Guix, Teatre Sobre Rodes, la Balcan Paradise Orquestra i els ballarins i de la companyia Iron Skulls i del col·lectiu Lamajara.

El centre d’interès serà la fotografia i es treballarà transversalment. Alhora l’Associació Fotogràfica del Voltreganès ha convocat un taller de fotografia de les arts escèniques i que el realitzarà 2 de juliol de les 19 h a les 22 h al Ganxo Sessió teòrica i 23 de juliol de les 19 h a les 22 h al Ganxo Sessió tancament (basada en el material fotogràfic generat a partir de la primera sessió.

El realitzarà Jordi Vidal, (Berga, 1963) Graduat en fotografia a l’IEFC (1991), i Postgrau en Conservació, Preservació i Difusió d’Arxius Fotogràfics per la UAB (2014), ha treballat en diferents camps fotogràfics com el reportatge, industrial, publicitat i editorial, especialitzant-se en reportatge d’esdeveniments i espectacles. Fotògraf oficial de diversos festivals, entre ells el Grec durant tres anys i diversos festivals de música.

Ràdio Voltregà farà unes entrevistes als artistes al Pati de la Catòlica i els dissabtes serà escenari de les Vesprades Artístiques , amb la col·laboració d’artistes de Sant Hipòlit de Voltregà, i del grup de teatre de Sant Hipòlit de Voltregà.

No us perdeu el concurs de fotografia ARTOT 2018 - El Festival en una sola imatge! coorganitzat entre l'Ajuntament i l'Associació Fotogràfia del Voltreganès. Consulteu les bases en aquesta mateixa pàgina o bé a AFV Associació Fotogràfica del Voltreganès.

 

Darrera actualització: 12.07.2018 | 11:45