Al mosquit tigre ni aigua!

El mosquit tigre és originari del sud-est asiàtic i es va detectar a Catalunya per primera vegada l'estiu de 2004. Se'l reconeix per les ratlles blanques al cap, el cos i les potes. El mosquit adult fa entre 2 mm i 10 mm.

Els ous i les larves viuen en petites basses d'aigua estancada, en àrees exteriors properes a la presència humana. Per això, la mesura més eficaç per evitar-ne la proliferació és eliminar els llocs amb aigua on creixen.

La seva presència és molt molesta pel nombre tan elevat de picades que causen els exemplars femella. Aquest mosquit té la capacitat d'actuar com a vector (transmissor) d'algunes malalties, com les produïdes pels virus Chikungunya, Dengue i Zika de les quals a Catalunya se n'han detectat casos importat; totes les persones afectades, però, tenen tenen antecedents d’haver viatjat a zones endèmiques com són el sud-est asiàtic, l’Àfrica o el Carib i d’haver estat picades per mosquits durant la seva estada.

La prevenció és el millor mètode per al control d’aquest mosquit. El més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. L’aplicació d’insecticides sobre el mosquit adult no és un mètode eficaç per controlar-ne la plaga.

Per això cal evitar les acumulacions d’aigua a casa:

 • Buidar dos cop per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc.
 • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
 • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
 • Evitar els forats i les depressions del terra on es puguin acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.
 • Eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit

 

Com evitar les picades:

Podem evitar l’entrada del mosquit als edificis instal·lant teles mosquiteres que n’impedeixen el pas per finestres, portes i altres obertures.

Per evitar les picades és recomanable que porteu roba de màniga llarga i pentalons llargs (millor si són de color clar), així com mitjons.

Com curar les picades:

Renteu i desinfecteu bé la zona de la picada.

El tractament és simptomàtic; en cas que persisteixin les molèsties consulteu el vostre metge.

Si opteu per utilitzar un repel·lent cal:

 • Fer-lo servir només a l’exterior i durant el temps necessari, i complir estrictament les instruccions d’ús, especialment el nombre d’aplicacions diàries permeses.
 • No l’apliqueu a nens menors de 2 anys. En nens més grans eviteu fer-ho sempre que es pugui i ma no el poseu a les mans dels infants, ja que se les poden ficar a la boca o fregar-se els ulls.
 • No és aconsellable aplicar-lo a la roba.
 • Quan ja no sigui necessari el repel·lent, cal netejar bé la pell amb aigua i sabó.
 • Si presenteu algun tipus de reacció a la pell, renteu-vos bé la zona amb aigua i sabó i consulteu el vostre metge.

Els coloms en l'àmbit urbà

El control de les poblacions d’aus urbanes, especialment els coloms, és una de les principals problemàtiques per a veïns i veïnes del poble atès que comporten alguns inconvenients i problemes.

 • Poden actuar com a transmissors de diferents malalties.
 • Ocasionen danys d’importància considerable en les estructures dels edificis i espais d’ús públic: el seus excrements tenen un elevat efecte corrosiu, ocupen i obstrueixen forats de ventilació d’edificis, embruten balconades i finestres, embruten els terres, poden ser motiu de caigudes en dies de pluja...
 • Poden provocar al·lèrgies a les persones propenses a tenir-ne, per la contaminació que provoca la seva presència.

A fi d’evitar els problemes esmentats, l'Ajuntament informa als veïns/es i propietaris/es d'immobles, sobre les mesures que cal adoptar i, si escau, prendre les solucions oportunes perquè s'acompleixin les directrius marcades des de l'Ajuntament.

Com podem col·laborar i ajudar?

 • Hem d’evitar donar menjar als coloms en espais d’ús públic. El fet de no donar-los-en ajuda a controlar-ne l’excés de població.
 • Hem de mantenir les nostres cases en bon estat. Evitar que hi hagi espais on puguin fer-hi el niu.
 • Hem d’informar l’Ajuntament quan detectem un lloc on els coloms ocasionin molèsties. Per exemple, en cases deshabitades

L’Ajuntament pot informar-vos i de com actuar i quines accions directes podeu dur a terme.

Notícies

 • 17 de desembre de 2018 Sant Hipòlit de Voltregà compromès amb la Marató de TV3 Sant Hipòlit de Voltregà amb la Marató de TV3 | 2018

  La Marató de TV3, dedicada enguany a la investigació contra el càncer, va acabar amb un marcador de 10.715.430 euros. Sant Hipòlit hi va contribuir aportant el seu granet de sorra amb 2.470,45 euros obtinguts amb els diferents actes que es van dur a terme aquest cap de setmana passat, dels quals 1.521,45 euros es van recaptar amb el Concert de nadales, a càrrec de Cris Juanico, amb la Coral Contratemps, el Cor La Veu de Voltregà i els alumnes de l’Escola Municipal de Música.

 • 10 d'octubre de 2018 L’ECOESTACIÓ està de gira per Osona i arriba a Sant Hipòlit ECOESTACIÓ visita Sant Hipòlit

  Dijous, 11 d’octubre, l’ECOESTACIÓ s’instal·la a la Pista de 9 a 14 hores.

  Vine a resoldre dubtes, a preguntar i a jugar amb els jocs interactius sobre residus i obtindràs un obsequi!

 • 8 d'octubre de 2018 Sant Hipòlit, rep el reconeixement de Vila Florida amb 3 Flors d’Honor Gala reconeixement Flors d'Honor 2018

  El nostre municipi ha renovat les 3 Flors d’Honor per la conservació dels espais verds i per la millora de l’espai urbà, reconeixement promogut per la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), i que reconeix els municipis que treballen per la transformació dels espais públics a través de l’enjardinament i la millors dels espais verds.

Darrera actualització: 31.05.2018 | 14:50